четвъртък, март 12

Кой филм гледах скоро?- Декстър(сериал)


Определено този сериал не е за всеки. Черният хумор идва в повече на моменти. И какво все пак го прави толкова брилянтен? Убийствената ирония на Декстър Морган, криминалист с хоби предумишлени убийства(тафталогията не може да я пропусна). Сблъсъка на света на реалността с неговия свят, пораждащ наистина странни чувства у зрителните, който започват да се притесняват от факта, че харесват Декстър. Не случайно е наречен Любимия сериен убиец на Америка. И не само.


Сериала започва смущаващо. След първото убийство се замисляш какво, по дяволите, си си пуснал. Обаче след като пред очите ни се разкриват фалшивите социални връзки, маските на хора, привидно на високи места в обществото, но с мрачни тайни, нищо неподозиращото обкръжение на криминалиста и всичко това е постоянно коментирано зад кадър от Декстър, с много тънка ирония, наситена с черен хумор, няма как да не го харесате. С напредване на сериала, зрителя е въвлечен ту в историята на Декстър и истината, която го е накарала да стане такъв, ту в сегашното време, където той се опитва да използва своята маска, за да бъде приемлив сред обществото, сестра му, приятелката му и колегите му.



Той е неспособен да чувства. Или поне така твърди. Интересното е, че виждаме една истинска връзка между него и децата на Рита(приятелката му). Той казва, че не може да посегне на дете. Може би точно това е тънката граница, която го прави от ненормален масов убиец в своеобразен носител на правосъдие, там където закона не може да достигне. И все пак си е убиец. Рецидивист при това. Със всичките медицински инструменти, ритуал, откачен поглед, хладнокръвие с което забива острието в гърлата на жертвите си. Ама те са го заслужили. Така че можем да го оправдаем, поне за във филма.



Друга интересна връзка е която има със сестра си. Дебра е доста цапната в устата, с добро сърце и обича брат си невероятно много, въпреки че той не знае как да отговори на чувствата и. Тя е най-близкия му приятел и може би го познава по-добре от Рита и въпреки това не вижда зад маската му. Интересното е, че в живота двамата са женени. Някои хора не приемат това, сякаш тя наистина му е сестра...



За връзката му с Рита не може да се кажат една-две думи. Изпълнена с лицемерие, двуличие и лъжи. И въпреки това тя е щастлива с него и също не може да погледне зад маската му. Докато тя пече курабийки той обмисля какво да каже на следващата си жертва преди да я нареже на парчета.




Да, сериала наистина не е за всеки. Но е за онези, които обичат черния хумор, иронията както и ноар-филмите. Наистина увлича с тъмния си сюжет, кървавите убийства и сложните двустранни отношения между Декстър и останалите.

Забравих да спомена, че актьора се казва Майкъл С. Хол, повечето хора за първи път го виждат в Декстър, макар че има 4-5 малки роли във филми и сериала Два метра под земята(Six feet under).

Няма коментари: